top of page

Prezentarea laboratorului ERAMET

Laboratorul Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice 

Laboratorul cuprinde mai multe locatii, si anume, pe langã sãlile JK 001 si JK 002 cu instalatiile experimentale si aparatura de deservire, respectiv Cuptorul cu inductie in vid Balzers HU-40-25-40-04, Instalatia de retopire cu arc in vid MRF ABJ 900 si altele, laboratorul mai cupride si sãlile JB 112 si JB 214 cu logistica adecvatã studiului teoretic al proceselor fizico-chimice si metalurgice specifice elaborãrii si rafinãrii materialelor metalice.

 

Pentru a satisface mai multe cerinte de cercetare stiintificã, in cadrul laboratorului ERAMET a fost conceputã si realizatã o instalatie de prelucrare a materialelor metalice prin inductie cu convertizor compact si atmosferã controlatã, tip CTC50K15, iar pentru pregãtirea materialelor in vederea introducerii in cuptorul cu inductie, laboratorul a fost dotat cu un cuptor de preincãlzire tip NABERTHERM N17/HR. De asemenea, pentru studiul proceselor de elaborare si rafinare, laboratorul mai dispune de o instalatie de injectare a materialelor pulverulente in topituri metalice si de aparate si instalatii de simulare a injectãrii gazelor in topituri.

Laboratorul de Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice ERAMET se aflã plasat in sãlile JK 001 si JK 002 ale Facultãtii de Stiinta si Ingineria Materialelor din Universitatea Politehnica din Bucuresti, Departamentul Ingineria si Managementul Materialelor Metalice.

 

Laboratorul a fost realizat in mai multe etape, exclusiv cu fonduri obtinute din contracte de cercetare stiintificã derulate in cadrul Programelor Nationale de Cercetare RELANSIN, CEEX, INVENT, PCCA, INOVARE de cãtre urmãtoarele cadre didactice ale Universitãtii:

 

Prof. Univ. Dr. Ing. Victor GEANTÃ

Prof. Univ. Dr. Ing. Ionelia VOICULESCU

Prof. Univ. Dr. Ing. Radu STEFÃNOIU.

 

Laboratorul ERAMET serveste ca unitate de cercetare stiintificã pentru cadre didactice si cercetãtori (contracte si lucrãri de cercetare stiintificã din planurile nationale de cercetare si contracte cu terti din tarã si strãinãtate), studenti (lucrãri de licentã, master) si doctoranzi din cadrul facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor si din alte facultãti si institutii de invãtãmant superior din Romania. 

In cadrul laboratorului, cu agregatele si utilajele din dotare se pot obtine uzual, prin elaborare si rafinare, urmãtoarele tipuri de materiale metalice:

 

  • oteluri inoxidabile, refractare, maraging;

  • oteluri aliate si microaliate;

  • materiale metalice biocompatibile din clasele Co-Cr, Ni-Ti, 316L etc.;

  • materiale metalice biocompatibile pe bazã de magneziu;

  • aliaje de titan si alte aliaje neferoase;

  • materiale dentare semipretioase si pretioase;

  • materiale metalice cu temperaturi ridicate de topire;

  • aliaje metalice cu entropie ridicatã.

 

De asemenea, in laborator se pot efectua orice topiri de suprafatã, brazãri plane si cilindrice, depuneri de pulberi metalice si nemetalice, obtinandu-se straturi compacte.

Laboratorul Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice ERAMET se constituie suport experimental, in special pentru cursurile Ingineria producerii otelului, Rafinarea otelului, Procesarea materialelor biocompatibile, Oteluri speciale.

 

Coordonarea laboratorului este asiguratã de Prof. dr. ing. Victor Geantã, Prof. dr. ing. Ionelia Voiculescu si Prof. dr. ing. Radu Stefãnoiu.

bottom of page