Infrastructura (dotãrile) Laboratorului ERAMET
Principalele utilaje si aparatura de laborator achizitionate in ultimii 10 ani
Activitatea Laboratorului Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice ERAMET se desfãsoarã in sediul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnica Bucuresti, corp cladire J, Splaiul Independentei nr. 313, sector 6.
Laboratorul detine mai multe locatii si anume sãlile JB 112 si JB 214 cu logistica adecvatã studiului teoretic al proceselor fizico-chimice si metalurgice specifice elaborãrii si rafinãrii materialelor metalice, si sãlile JK 001 si JK 002 cu instalatiile experimentale si aparatura de deservire
Activitatea de cercetare din cadrul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor s-a imbunãtãtit, incepand cu anul 1990, prin abordarea de tematici noi din domeniul materialelor metalice de inaltã performantã si ceramice (oteluri speciale, materiale compozite, biomateriale, materiale amorfe si nanocristaline etc).
Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor din Universitatea Politehnica Bucuresti
Laboratorul Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice ERAMET functioneazã in cadrul facultãtii FSIM din anul 2010 ca unitate de invãtãmant si cercetare specificã domeniului elaborãrii si rafinãrii materialelor metalice. Ca urmare, Laboratorul dispune de dotãri specifice acestui domeniu, dar si de un punct de documentare continand lucrãri de specialitate din domeniul stiintei materialelor, de tehnicã de calcul (computere de birou, laptopuri), imprimante, videoproiectoare.
Universitatea Politehnica Bucuresti - rectoratul
Resursele materiale si infrastructura existente in cadrul Laboratorului ERAMET asigurã realizarea lucrãrilor didactice si de cercetare in domeniul elaborãrii si rafinãrii materialelor metalice, laboratorul fiind implicat in utilizarea celor mai avansate tehnologii specifice domeniului.
Laboratorul Elaborarea si Rafinarea Materialelor Metalice ERAMET se constituie suport experimental, in special pentru cursurile Ingineria producerii otelului, Rafinarea otelului, Procesarea materialelor biocompatibile si Oteluri speciale.
In cadrul Universitãtii Politehnica Bucuresti se desfãsoarã in prezent un program de modernizare a dotãrilor spatiilor de invãtãmant si cercetare, bazat pe investitii de la buget, din fondurile de cercetare si din alte venituri.
Astfel, Universitatea Politehnica Bucuresti are drept obiective continuarea activitãtilor de dotare a tuturor laboratoarelor cu echipamente moderne care sã asigure dezvoltarea competentelor ingineresti si obtinerea de rezultate performante in cercetarea stiintificã prin care Universitatea sã creascã in prestigiu si reputatie.
In ce priveste colaborarea intre diferite infrastructuri de cercetare, de curand (14 dec. 2015), a fost lansatã Platforma web "Registrul National al Infrastructurilor de Cercetare ERRIS" (Engage in the Romanian Research Infrastructures System).
Platforma web ERRIS (www.erris.gov.ro) vine in sprijinul coordonatorilor infrastructurilor de cercetare publice/ private din Romania si a celor care doresc sã beneficieze de serviciile oferite de aceste infrastructuri, stimuland colaborarea si participarea comunitãtii stiintifice din Romania la retele nationale si internationale de profil.
Platforma ERRIS, prezentare
In cadrul Platformei ERRIS fiecare unitate de cercetare va avea propria paginã in care pot fi incãrcate informatiile de interes pentru potentialii beneficiari: resursele umane, echipamentele disponibile, servicii, date de contact.
In Universitatea POLITEHNICA Bucuresti s-a demarat procesul de centralizare a informatiilor referitoare la infrastructurile laboratoarelor din Universitate, in scopul promovãrii cat mai eficiente, prin ERRIS, a serviciilor oferite de acestea pe plan national şi international.
Privind prelucrarea rezultatelor cercetãrilor, incã din anul 1990 s-a considerat prioritarã introducerea si modernizarea retelei de calcul, achizitionandu-se in cadrul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor a peste 70 de calculatoare pentru uzul activitãtilor formative.
In paralel, prin forte proprii s-a realizat dotarea cu calculatoare a corpului didactic de la fiecare departament si laborator pentru activitãti didactice si de cercetare.
In prezent majoritatea cadrelor didactice utilizeazã calculatoare si au acces la internet si intranet.
Principalele dotãri, specifice domeniului de cercetare abordat, de care dispune Laboratorul ERAMET sunt:
Cuptor cu Inductie in Vid BALZERS HU-40-25-40-04
Instalatie de Retopire cu Arc in Vid MRF ABJ 900
Instalatie de Injectare Materiale Pulverulente in Topituri
Prelucrare prin Inductie cu Convertizor Compact
Cuptor de Preincãlzire Aliaje si pentru Tratamente Termice
Spectrometru de Emisie Opticã cu Scanteie